font

Plakat: God blodsukkerkontroll

gul blomstVed type 2 diabetes er det viktigste behandlingsmål å ha et stabilt og godt blodsukkernivå. Plakaten viser enkelt de fire hovedprinsipper for type 2 diabetikere, stikkord er: måltider og måltidsrytme, langsomme og raske karbohydrater og en hjertevennlig kost. Plakaten kan lastes ned.

Blodsukkernivået påvirkes først og fremst av karbohydrater. De raske karbohydrater som finns i sukker, sukkerholdige matvarer, frukt og melk øker blodsukkernivået. Vi kan fint klare oss uten sukker, godteri, kaker, dessert, brus etc. Melk og frukt er gode næringsmidler og vi bør ikke unngå dem, men for diabetikere er det lurt å innta disse sammen med matvarer som innholder protein, fett og de langsomme karbohydrater.

Det er ikke helt forbudt å spise kake og dessert så lenge man er forsiktig med mengden og kombinerer disse med middagen eller et annet måltid.

De langsomme karbohydrater, spesielt de med mye fiber, påvirker blodsukkeret mindre eller slett ikke. Spis derfor grove kornprodukter, grovt brød, grønnsaker og frukt som ikke er veldig søt.

Protein og fett påvirker ikke blodsukkeret. Protein bygger opp celler, hormoner og enzymer, og er derfor viktige. Vi kan få protein fra både animalske matvarer som melk, melkeprodukter, fisk, kjøtt og egg. Proteiner finns også i vegatabilske matvarer som belgfrukter og kornprodukter.

Det er viktig å være forsiktig med inntak av mettet fett. Diabetikere har høgere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer og mettet fett fra kjøtt og melkeprodukter øker risikoen. Det er kjøtt fra dyr på fire bein: ku, okse, gris, lam, sau og vilt. Umettet fett som vi får fra fet fisk, fjørkre og vegetabilske oljer forebygger hjerte- og karsykdommer. Spesielt er Omega 3 gunstig, så det er lurt å ta tran, spise fet fisk, bruke olivenolje og rapsolje, spise nøtter og avocado.

Måltidsrytme er også viktig. Spis gjerne 5-6 små måltider til dagen, da vil blodsukkeret holde seg mye mer stabilt enn om man spiser 2-3 store måltider. Fysisk aktivitet er også bra. 

pdfPlakat type 2 diabetes