font

Telemedisinsk KOLS-prosjekt i Lister

united4health

Lister kommunene er med i United 4 Health prosjektet sammen med SSHF og Universitetet i Agder. Prosjektet starter opp i Lister i løpet av september 2014.

United for Health (U4H) er et implementeringsprosjekt for digital oppfølging av pasienter som utskrives fra sykehus etter KOLS-forverring. Det vil si hjemme-monitorering av pasienter med KOLS. Prosjektet er et samarbeid mellom SSHF, Agder-kommunene og UiA. Kristiansand kommune har allerede vært pilotkommune og er i gang med prosjektet.

Kontaktperson for prosjektet: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

united4health2Det skal forankres i hver kommune og fordrer interkommunalt samarbeid. I Lister blir telemedisinsk sentral (TMS) lagt til Farsund Omsorgssenter (KØH). Sentralen vil være bemannet av sykepleier med kompetanse innen KOLS og skal betjene brukerne i alle 6 Lister-kommunene.

KOLS er valgt, da denne kronikergruppen har økt mortalitet innen 3 år (50%), økt morbiditet og økt reinnleggelse i sykehus innen 30 dager (25%) fra utskrivelse. Målet for prosjektet er å forebygge forverring og redusere reinnleggelser, samt øke ansvaret for egen helse. Tett oppfølgning vil også være med på å trygge pasienten og bedre livskvaliteten. Oppfølgingen er ment å vare i 30 dager med nettbrett, men opptil 1 år pr. telefon ved behov.

Inklusjon av pasienter skjer på sykehuset. Her blir pasienten opplært i bruken av det telemedisinske utstyret før han/hun blir sendt hjem med disse hjelpemidlene. Utstyret består av nettbrett, pulsoksymeter, webkamera og headsett. Etter endt periode for oppfølging, leverer brukeren utstyret tilbake til sykehuset.

united4health3Pasienten skal svare på 6 daglige spørsmål, måle O2-metning og puls. Registreringer/målinger sendes via nettbrettet til TMS som vurderer opplysningene og iverksetter aktuelle tiltak og behandlinger i henhold til prosedyre. Prosedyren er utarbeidet av en medisinsk-faglig prosjektgruppe ledet av Frode Gallefoss. Dersom pasienten opplever en forverring av sin tilstand, skal prosedyren fange dette opp. De første 14 dagene foretar bruker daglige registreringer og er i daglig kontakt med TMS over videokonferanse. De neste 15-30 dagene foretar bruker fortsatt daglige registreringer, men TMS tar kun kontakt ved behov.

TMS skal ikke erstatte andre tilbud, men vil være der som en trygghet for pasienten. Oppfølgingen vil skje på dagtid mellom kl. 08.00-15.00 (mandag-fredag) og kl. 08.00-12.00 (lørdag), søndag stengt. Pasientene gjør "som vanlig" eller kontakter legevakt utenom åpningstider.

united4health4

For mer informasjon om prosjektet kan dere gå inn på nettsiden til U4H Sør-Norge:

www.united4health.no