font

Stol demper uro

UrostolI en kommune i Lister har vi testet ut en stol som kan dempe uro blant mennesker med moderat til langt kommet demens. De innledende resultatene er veldig gode.

I arbeidet med velferdsteknologi i Lister har vi fått et nytt møbel, en demensstol. Leverandøren til stolen påstår at den har beroligede effekt på 7 av 10 mennesker med demens. For å se om stolen har effekt, gjennomførte vi et superenkelt "forskningsprosjekt". Vi registrerte hvor lenge den enkelte beboer sitter i den nye stolen kontra de gamle stolene. De innledende resultatene er veldig gode.

Vurderinger

  • Et utvalg av pasientene på avdelingen fikk prøve stolen en dag hver.
  • Alle pasientene ble beskrevet som mennesker med mye kroppslig uro, at de hadde vanskelig for å finne ro, eller at de brukte mye tid på å vandre hvileløst rundt på avdelingen.

Effekt
Etter utprøving ble følgende registrert av effekter:

  • Pasienten som ble vurdert til å være den mest urolige på avdelingen («klarer ikke sitte i 5 minutt») satt i stolen over 6 timer på sin dag. Personalet beskriver at stolen gav pasienten ro.
  • Andre pasienter hadde lignende effekt og alle pasientene som prøvde stolen hadde vesentlig lengre perioder (3-4 timer) med ro, hvor de satt i stolen og slappet av. Personalet beskriver stolen som veldig effektiv og de er overrasket over den gode effekten.
  • En pasient ble spurt om stolen dagen etter hun hadde brukt den. Hun uttalte at det var den beste stolen på nye avdelingen. Hun mente hun hadde mest rett til å bruke stolen og var ikke fornøyd med at andre hadde fått bruke den denne dagen. Hun konkluderte og at det var på tide å bytte ut alle stolene på avdelingen til den nye typen.

Endringsønsker

  • Stolen er noe hard i setet. Pasienter bemerker dette og personalet er bekymret for huden til pasientene.
  • For noen av de lengre pasientene er stolen noe kort og kunne mer fordel hatt en «hodestøtte».

Registrere og vurdere resultat
For å vurdere hvor god virkning stolen hadde, benyttet vi en endringsgevinstmetode. Den er i korte trekk presenter i tabellen under.

 

Les mer i forskningsrapport (link til annen side)

Kontaktperson: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., prosjektleder i Lyngdal kommune