font

2015: robotens år

robotmesterskapI 2015 er robotstøvsugerens år. Innen utløpet av dette året vil 90 prosent av Danske kommuner vil bruke den som erstatning for hjemmehjelp.

Robot støvsugere har i Danmark blitt kritisert i en årrekke etter flere kommuner gjorde forsøk på å dra den inn i omsorgstjenestene. I en studie fra de Danske kommuners landsforbund (KL) viser nå at robosttøvsugeren er tatt ut av skammekroken og inn i eldre menneskers hjem.

Studien viser at mer enn 70 prosent av kommunene brukte robot støvsugere i 2014. I løpet av 2015 vil andelen øke til 90 prosent.

  • "Mange lokalpolitikere har vært forsiktig med å kjøpe støvsugere til folks egne hjem, men noe har skjedd de siste årene."
  • "Kvaliteten på støvsuging har blitt bedre, mens maskinene har blitt mer brukervennlig. Det er enklere å endre poser og det bør ikke gjøres så ofte" sier Gitte Duelund Jensen, leder av Velferdsteknologi i KL.

Les om Lister mesterskap i robotrenhold

I Hedensted kommune tilbys til alle mottakere av hjemmehjelp å få en robot støvsuger på prøve, er de fornøyd får de den gratis. Den manuelle hjemmehjelpen bruker da ikke tid på gulvet.

  • "Robot støvsugere har vært vellykket i den forstand at de eldre er glade for dem og kommunen sparer penger."
  • "Etter en tilvenningvil folk finne ut hvordan de bruker dem, for eksempel, flytte litt rundt på ting, slik at den kan komme seg rundt. Derfor bestemte vi oss for å gjøre dem et permanent tilbud", sier Hans Jørgen Hansen (V), leder av komiteen for sosial omsorg.
  • "Mellom 2007 og 2020, vik antall yngre eldre øke med ca 275.000, mens utviklingen i gruppen med de eldste øker med 45.000. Skal kommunene kunne ha råd til utvikling, er det nødvendig at flere eldre kan klare seg selv", sier Pal Chicken Petersen (S), president i Sosial- og helse komiteen for barn.

Les om Listers trygghetspakken med robotstøvsuger som forebygger fall

I Hedensted kommune er tre av fire innbyggere som mottar hjelp til rengjøring, vurdert til å takle en robot støvsuger.

Les KL sin undersøkelse her

Kilder:

 

Emneord: velferdsteknologi, robotstøvsuger