font

Hvorfor Facebook landa i Luleå

thumb Datasenter groent lys Photo GoogleDet arbeides godt med å legge tilrette for etablering av flere datasentre på Sørlandet. I november var en delegasjon fra begge Agder-fylkene på besøk til Luleå i Sverige, for å lære av deres suksess med etableringen av Facebooks datasenter der.

Fra Lister deltok Liv Øyulvstad, daglig leder i Innovasjon Kvinesdal, Øyvind Sjøtrø, næringssjef i Sirdal, og Jørgen Tjørhom, prosjektleder i Lister Nyskaping AS.

Les referat fra studieturen

Som det går fram referatet, er det mye å lære fra erfaringene som er gjort i Sverige. For eksempel at etablering og drift av slike datasentre forutsetter tilgang på et bredt spekter av kompetanse og næringer, ikke bare «data-nerder» og elektro-ingeniører. Erfaringer fra Luleå viser at denne type industri har mye til felles med prosessindustrien, med behov for rørleggere, ventilasjonsarbeidere, mekanikere, reparatører av ulike typer, vektertjenester, elektrikere og andre type fagarbeidere.

Historien fra Luleå viser også at det viktig med forankring og involvering fra politisk hold for å kunne utvikle denne type nye næring. Fylkeskommunene på Agder planlegger derfor en ny studietur i februar 2016 for politisk ledelse i kommuner og fylkeskommuner.

For mer informasjon om denne og ellers arbeidet med etablering av datasentre i Lister, kontakt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. i Lister Nyskaping AS.