font

Ressurser fra Sirdalsseminaret

Lene Mostue Sirdalsseminar2013 bildeA LivBirk2. september 2013 arrangerte Listerrådet i samarbeid med ZERO et seminar med tema: Balansetjenester og fornybar kraft - trusler og muligheter for verdiskaping i Lister. Her er presentasjoner og sammendrag fra dagen.

Odfører i Lyngdal, Ingunn Foss åpna seminaret med en presentasjon av regionen Lister, samarbeidet i Listerrådet og satsinga på fornybar energi. Tittelen var Vertskap for muligheter:

pdfListerrådet presentasjon Ingunn Foss1.04 MB 

Energi21 er den nasjonale strategien for forskning, utvikling og kommersialisering av ny klimavennlig energiteknologi. Energi21 er etablert på mandat fra Olje- og energidepartementet. Direktør Lene Mostue (bildet heilt øverst) hadde denne presentasjonen:

pdfEnergi21 presentasjon Lene Mostue2.12 MB

Audun Ruud er forsker ved SINTEF og tilknytta CEDREN. Hans innlegg dreide seg om samfunnsaksept og hvordan ulike grupper har forskjellige oppfatninger og interesser:

pdfCEDREN presentasjon Audun Ruud659.83 KB

Michael Belsnes Sirdalsseminar2013 fotoHegeBrendeMichael Belsnes (bildet til høyre) er forskningsleder ved SINTEF og leder av CEDRENs forskningsprosjekt HydroBalance. Dette er et prosjekt hvor Listerrådet inngår som samarbeidspartner. Belsnes utfordra blant annet kommunene i Lister med å komme med innspill til spørsmål og tema som prosjektet kan arbeide med.

pdfCEDREN presentasjon Michael Belsnes3.86 MB

Administrerende direktør ved Sira Kvina kraftselskap, Gaute Tjørhom sørga for at de 30 deltakerne på seminaret fikk god forpleining i selskapets lokaler på Tonstad. Han hold også et spennende innlegg som reiste interessante spørsmål:

pdfSiraKvina presentasjon Gaute Tjørhom1.85 MB

Utgikk
Stiftelsen ZERO var medarrangør til seminaret. Dessverre måtte rådgiver Marte Bakken melde forfall, men nedenfor er presentasjonen hun hadde forberedt. Den viser blant annet til rapporten Kommer Norge på nett med Europa?. Bakken konkluderer med at kabler mellom land er en forutsetning for et framtidig utslippsfritt energisystem.

pdfZERO presentasjon Marte Bakken1.23 MB

 Diskusjon

Ressurspanel Sirdalsseminar sept13
I forkant av diskusjonen ble et ressurspanel bemannet med (fra venstre) Lars Audun Fodstad fra Statnett/Sirdal kommune, ordfører i Åseral og medlem av politisk samordningsgruppe i regionplanarbeidet Oddmund Ljosland, energirådgiver i Vest-Agder fylkeskommune Trond Schrader Kristiansen og Jan Alne, regionsjef i Statnett og styreleder i Sira-Kvina og CEDREN. Disse holdt korte innlegg og og utfordra salen med interessante problemstillinger.

Mer om Agder-fylkenes syn kan leses i kronikk av de to fylkesordførerne: Agder og den klimavennlige energirevolusjonen.

Sammendrag
Her er et kort og stikkordsmessig notat fra seminaret, laget av Hege Brende fra CEDREN. Det er ei nyttig huskeliste og inneholde blant annet viktige poeng fra diskusjonen og navn på alle som deltok.

pdfNotat fra Sirdalsseminaret 2013 HegeBrende417.65 KB

For mer informasjon, kontakt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Listerrådet.