font

Travelt i Vestre korridor

Hoeyspent mast ill StatnettStatnett er eier av sentralnettet i Norge. Systemet som strekker seg fra Sauda i nordvest til Feda i sør, omtales som Vestre korridor. Fram mot 2021 ønsker Statnett at denne «elektriske motorveien» blir oppgradert fra 300 til 420 kV. Dette er investeringer som er beregna til å koste mellom 6 og 9 millarder kroner. Oppgraderingene krever flere konsesjoner fra NVE.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Lister nyskaping, januar 2014

Vestre korridor kartVestre korridor ligger i de tre fylkene Rogaland, Aust- og Vest-Agder. Forbindelsen fra Sauda i nord ender opp i Feda, der kabelen til Nederland (NorNed) har sin forankring. Østover strekker høyspentledningene seg:

 • fra Solholm (Sirdal kommune) til Arendal
 • fra Feda (Kvinesdal kommune) til Kristiansand

Les mer på Statnetts sider om Vestre korridor. Der står de ulike delprosjektene beskrevet.

Konsesjon
For gjennomføring trenger Statnett konsesjon for hvert enkelt prosjekt fra NVE. Avgjørelser fra NVE kan påklages og i siste instans er det Olje- og energidepartementet som avgjør om og i tilfelle hvordan tiltakene kan gjennomføres.

Muligheter for næringsliv
De store investeringene i Veste korridor kan bety mye for lokalt og regionalt næringsliv. Fra Statnett går oppdragene i hovedsak til store leverandører. Det er som del- og underleverandørere til disse at mulighetene er størst for lokale bedrifter. Lister nyskaping vil sammen med næringsavdelinger i kommunene legge til rette for at næringslivet i regionen kan uføre oppdrag i Vestre korridor.

Omfang
I et møte med Kvinesdal, Sirdal og Flekkefjord kommuner i desember 2013, opplyste Statnett om at tiltakene i  Vestre korridor blant annet omfatter:

 • ca 300 km ny ledning
 • ca 260 km med oppisolering
 • ca 200 km skal rives
 • 8 stasjonsanlegg
 • 7 kontrollhus
 • 60 bryterfelt
 • 14 autotrafoer
 • 2 krafttransformatorer
 • 3 reaktorer

Når det gjelder behov for innkvartering, brukes som tommelfingerregel at per 100 km kraftledning er det behov for 80-100 personer i to sesonger. Avstanden til innkvarteringa må være mindre enn 2 timer kjøretid per dag. I tillegg har Statnett behov for innkvartering av 5-10 personer per 100 km når kraftledningen bygges.

Les mer om behov for tjenester og varer til Vestre korridor.

Leverandørdag
Næringslivet i Lister inviteres til Utsikten hotell i Kvinesdal 12. mars 2014. Her vil det bli gitt mer informasjon om planer for Vestre korridor og hva som må til for å kunne levere varer og tjenester til de ulike tiltaken. Arrangementet er et samarbeid mellom Statnett, Lister nyskaping og næringsapparatet i kommunene. Program og mer informasjon om leverandørkonferansen finner du her.

Alle illustrasjoner: Statnett